4 små ändringar du kan göra för att förbättra ergonomin på kontoret.

4 ändringar för ergonomin

25 May 4 små ändringar du kan göra för att förbättra ergonomin på kontoret.

Dina uppgifter

Välj lag

Ergonomi betecknar hur vi arbetar på bäst sätt för vår kropp. Ju bättre ergonomi det finns på en arbetsplats, desto bättre förutsättningar för god hälsa, desto mer produktiv är man! Därför är det viktigt att man faktiskt sitter och står på rätt sätt när man är på sitt jobb. Arbetsskador uppkommer dessutom mestadels på grund av dålig ergonomi när man arbetar! Så här kommer 4 enkla tips för hur dy kan förbättra ergonomin på kontoret.

1 – Se till så att du sitter på rätt sätt

När man sitter framför en dator eller vid ett skrivbord så tenderar man att ändra sin sittposition, speciellt om man börjar bli trött. Det finns egentligen inte någon perfekt arbetsställning, så det är viktigt att man varierar hur man sitter, så att du inte sitter på samma sätt hela tiden. Armstöden på din stol ska vara i den höjd som det är på bordet och du ska ha dina fötter på golvet när du sitter. Dessutom är det viktigt att du är rak i ryggen. Det är också viktigt att du reser dig och sträcker på dig titt som tätt.

2 – Låt datorskärmen och utrustningen vara placerade på rätt sätt

Sitter du vid en dator när du jobbar, så är det viktigt att de placeras på rätt sätt. Tangentbordet ska vara så att du enkelt kan vila båda dina underarmar när du skriver. Tänk också på att ha handlederna raka. Bäst är det om musen och tangentbordet är placerat i mitten, framför skärmen och din stol. Skärmen på datorn bör vara framför dig, så att du tittar på den övre delen av datorskärmen när du har en rak blick. Skärmen ska vara ungefär 70 centimeter från dina ögon. Du kan också ställa in ljusstyrkan på din skärm, bäst är det om ljusstyrkan inte är allt för stark eftersom detta kan irritera dina ögon efter en längre period.

3 – Byt ut din stol till en pilatesboll istället

När man sitter och arbetar så får man oftast problem i ryggen, detta orsakas mestadels på grund av svaga muskler i magen och i ryggen. Byter du istället ut stolen mot en pilatesboll så övar denna att bygga upp dina muskler precis här. Tänk på att benen ska vara i en 90 graders vinkel när du sitter på bollen. Detta ger dig bättre hållning i både svank och axlar, dessutom är det lite roligare än att sitta på en helt vanlig stol! Det hjälper således till med ergonomin att erbjuda pilatesbollar på arbetsplatsen.

4 – Rör på dig då och då

Är man stillasittandes så är det bra att ställa sig upp och röra på sig då och då. När du har rast, försök att gå ut och ta en promenad eller prova att göra enkla övningar vid skrivbordet. Detta är bättre än att sitta kvar vid datorn när du har rast. När man sitter ned är det viktigt att man varierar sin sittposition, så att den ändras. Belastning i kroppen skapas således eftersom man sitter på ett och samma sätt under en längre tidsperiod.

Bättre ergonomi = bättre hälsa på jobbet, tänk på det nästa gång du sitter vid skrivbordet!