Konsultbolaget Qodes tar tredjeplatsen i Actimates tävling “Health Business of the Year” – så här gjorde de.

Qodes Health Business of the Year

23 Feb Konsultbolaget Qodes tar tredjeplatsen i Actimates tävling “Health Business of the Year” – så här gjorde de.

Dina uppgifter

Välj lag

Qodes är ett nischat konsultbolag med seniora utvecklare i Göteborg, som ingår i QGroup – en global konsultorganisation med ca 350 medarbetare.  Vi pratade med Alarik Hammar, VD för Qodes som deltog i Actimate-utmaningen 2017 och placerade sig på en fin tredje plats.

Alarik, ni tog 3:e platsen i Sveriges “Health Business of the Year” 2017: hur tänker ni kring hälsa på jobbet på Qodes?

I vår bransch har vi stundtals stillasittande arbete, där man sitter mycket framför en datorskärm. Själv tränar jag mycket och vet att om man har en god natts sömn, kommer hem och äter bra och kanske går ut och springer, så blir det en reboot efter en tuff arbetsdag. Om man har suttit hela dagen på jobbet, tar spårvagnen hem och sen sätter sig framför TV:n – då får man inte samma återhämtning.

Vad gör ni konkret som arbetsgivare för att främja hälsan?

Vi tar verkligen hälsa på arbetet på stort allvar. Medarbetare måste må bra för att prestera bra, därför erbjuder vi en hälsoundersökning via Team Hälsa och Friskvård till alla medarbetare som börjar hos oss.

Vi tycker också att hälsa på arbetet är mer än motion och träning. För att må bra behöver man känna att arbetsklimatet är bra. Sociala aktiviteter blir också extra viktiga för oss eftersom många konsulter sitter ute hos kund och vi inte träffas varje dag på jobbet. Det är viktigt att få en företagskultur där man känner att man är en i gänget.

Hur hakade ni på Actimates tävling om priset ”Health Business of the Year”?

Vi är flera bolag inom QGroup som kör tävlingen, och kontoret i Malmö var det första att anta utmaningen. Det tyckte jag var en kul idé, så vi anmälde oss. Bolagen inom QGroup i Sverige tävlade mot varandra, totalt var vi 11 bolag som var med. Så det är inte bara att vi vann 3:e platsen totalt sett bland 46 bolag i hela Sverige, utan vi även vann den interna tävlingen inom QGroup vilket vi tyckte var jätteroligt.

Så hur gjorde ni för att vinna tredjeplatsen?

Sista veckan var det ganska jämnt i rankningen och då peppade vi alla att lägga i en extra växel. Många körde på, någon cyklade extra mycket till jobbet. Någon tränade rätt mycket, en medarbetare var föräldraledig och tog några extra långpass med barnvagnen, man försökte gå extra promenader eller kanske träna ännu mer. Är man tävlingsinriktad, vilket vi är, så är det ju kul!

När man laddar upp sina resultat varje kväll ser man hur man ligger till, både generellt och bland de övriga bolagen. Så det var sporrande för många.

Sen var det några som undrade om de skulle vara med, nämligen de som inte tränar så mycket. Men det viktiga med Actimate – och som också passar helt rätt med Qodes´inställning – är att alla är med och bidrar oavsett nivå. Så det var inte någon elitsatsning, utan alla var verkligen med! Varje poäng räknas, och det ville vi utgå från. Mitt personliga måtto är att all träning är bra träning, och den bästa träningen är den som blir av. Här tycker jag Actimate passar in perfekt.

Vad fick ni ut av Actimates utmaning?

Rent konkret så fick vi en utmaning som samlade oss som bolag och, i och med att vi placerade oss så bra så var det roligt att kunna fira det.  Det var ett bra sätt att lite lekfullt och tävlingsinriktat ta upp vikten av aktivitet, motion och träning på agendan. Det var väldigt sporrande att vara med!

Vilka tips skulle du ge till företagen som kommer att köra Actimates tävling under 2018?

För chefer på de företag som ska köra 2018 är mitt råd att vara inkluderande och inte elitistisk. Se till att så många som möjligt kommer med. De som redan är frälsta är förstås med och kör. Men det viktigaste kanske är att få dem som skulle ha bäst hävstång av det här att vara med utan att de känner sig tveksamma. Alla insatser räknas, och man är ett team. Det tycker jag Actimate är bra upplagt för också, genom att varje aktivitetsminut räknas.

Kommer ni att vara med i tävlingen även under 2018?

Har vi vunnit inom QGroup i år så är det klart att vi ska vinna nästa år också!

Stort Grattis Qodes, vi önskar er lycka till i 2018!

 

Health Business of the Year

 

Är ni 2018 Health Business of the Year? Häng med på Actimates 8 veckors långa företagsutmaning, och utmana dina medarbetare med Sveriges roligaste och lönsammaste aktivitetstävling! Varje rörelseminut ger 1 poäng, och varje rörelseminut räknas – oavsett om du går en kort promenad eller om du kör ett hårt pass på gymmet. Ju mer du rör på dig, desto mer poäng samlar du ihop åt ditt lag. Utöver tävlingen kan poängen också användas för spännande rabatter hos våra samarbetspartners. 

 

Vem blir 2018 Health Business of the Year? Anta Actimates utmaning idag!