Nytt År=Nyårslöfte (men vad är det egentligen värt?)

02 Jan Nytt År=Nyårslöfte (men vad är det egentligen värt?)

Dina uppgifter

Välj lag

Nytt år brukar betyda nyårslöfte…. Det är lätt att ge sig själv löften, desto svårare att hålla. Nyårslöften som innehåller någon form av träningsmål är definitivt på 10 i topp listan. Vem vill inte bli friskare, piggare, hälsosammare. Risken finns bara att de inte är lika aktuella i februari.

 

Du vet att fysisk aktivitet är bra, men det räcker inte alltid för att hålla nyårslöftet och du är inte ensam. 

Hur aktiv ska du vara? Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar att vuxna får minst 150 minuter fysisk aktivitet med måttlig intensitet varje vecka, kommer du upp i det?

Så låt oss tänka på fysisk aktivitet på ett annat sätt.. Det finns inget bättre föryngrings-spiller, antidepresivmedicin, stresshanterare eller viktkontrollsmetod.

Forskning visar att varje system i kroppen gynnas när du är mer aktiv. Du sover bättre. Du har mer energi. Bättre humör. Du tänker tydligare och kommer ihåg bättre. Dina ben blir starkare. Din kropp svarar också bättre på insulin, vilket sänker din risk för diabetes. Och du minskar risken för många olika cancerformer betydligt.

Sammanfattning: Om du vill leva ett långt och hälsosamt liv måste du vara aktiv.

Faktum är att det är lättare att öka din fysiska aktivitet än du tror. Du behöver inte köpa dyr utrustning eller gå med på gym. Du kommer att se fördelarna med fysisk aktivitet nästan så snart du börjar. Att lägga till små mängder rörelse i din dagliga rutin gör stor skillnad.

Sätt upp mål:

Gör det SMART (specifik, mätbar, uppnåelig, realistisk och tidsbaserad) för att tydliggöra målsättningen.

Var specifik. Istället för att bara “sitta mindre, träna mer”, inkludera när du börjar och hur kommer du att göra det. Skriv ner hur du ska göra för att hålla ditt löfte. Gör till exempel en lista över hur du kan få fler steg varje dag genom att göra specifika saker, som att ta trappan istället för hissen.

Gör det mätbart. Återigen är “mindre” och “mer” svåra att mäta. Försök istället “Gå i 5 minuter var 30 minut av stillasittande” eller ta cykeln till jobbet.

Utan ett tydligt mål blir det svårt att veta när du har uppnått det.

Gör det möjligt. Om du för närvarande inte tränar alls, kanske 150 minuter i veckan inte är realistisk. Vad sägs om tre 20-minuters promenader per vecka? Du kan långsamt öka efter att du har uppnått det första målet. Och välj en aktivitet du kanske tycker om. Om du redan vet att du hatar att springa, skulle ett mål att göra det varje dag vara svårt att nå.

Sätt realistiska mål. Ditt nya aktivitetsmål bör fungera för dig och passa in i din livsstil. Det är bra att utmana sig själv, men dela upp utmanande mål i mindre, mer realistiska mål för att hålla koll.

Ställ in en tid då du ska ha uppfyllt ditt mål. Kommer du till exempel att ta ett visst antal steg vid middagstid varje dag? Eller kommer du att bygga upp till 150 minuter i veckan i mitten av april? Det är mer troligt att du når kortfristiga mål som leder till långsiktiga mål.

Ett av de bästa sätten att hålla koll på ansträngningarna är att följa framstegen. Du kan göra det med penna och papper, i en dagbok eller i en smartphone-app Ett litet tips är att starta tillsammans med jobbarkompisarna. Då har du stöd och pepp från fler än dig själv. När du ser dig själv eller jobbarkompisarna göra framsteg kan det vara lättare att hålla nyårslöftet.

Lycka till!