Så blir ditt konsultbolag mer hälsofrämjande: 7 konkreta tips.

26 jan Så blir ditt konsultbolag mer hälsofrämjande: 7 konkreta tips.

Dina uppgifter

Välj lag

Konsulter är väl medvetna om vikten av nöjda uppdragsgivare. De jobbar hårt och framgångsrikt, till stor del styrda av andras tider och deadlines. Många kommer till kontoret med bil, tåg eller buss tidigt på morgonen, tillbringar en lång arbetsdag vid skrivbordet innan de tar sig hem på samma sätt som de kom.

Väl hemma räcker varken tid eller ork till för den där träningen de vet att de ”borde” ta tag i. Barn, hem, familj, vänner och egna åtaganden konkurrerar om de dyrbara lediga timmarna, och en timme på gymmet eller i motionsspåret hamnar helt enkelt inte tillräckligt högt upp i prioriteringsordningen.

Med tiden kommer stela nackar, onda axlar, ”oförklarlig trötthet” och sjukskrivning. Känns det bekant?

Stillasittande gör oss sjuka! Rörelse håller oss friska

Som arbetsgivare finns det en mycket enkel och kostnadseffektiv insats du kan göra för att behålla företagets anställda friska och produktiva – nämligen att stimulera till vardagsmotion.

Idag finns gott om forskning som visar att stillasittande gör oss sjuka, och hur motion håller oss friska. En vedertagen rekommendation är 30 minuters pulshöjande rörelse om dagen, och inte mer än 30 minuters stillasittande utan avbrott för rörelse.

Detta är riktlinjer du kan ha i bakhuvudet, men det viktiga är många gånger att åstadkomma en beteendeförändring som leder till hälsosamma och hållbara vanor. Börja hellre smått och öka, än gå ut hårt och misslyckas.

Chanserna är goda att dina anställda själva hittar nya sätt att väva in rörelse i arbetsdagen när ni väl blivit varma i kläderna.

Men det kan vara du som arbetsgivare som måste sätta igång förändringsarbetet. Oavsett var ni står idag är en sak säker: För att göra ditt konsultbolag mer hälsofrämjande bör de anställdas motion komma högt upp på agendan.

Motion som hälsofrämjande insats

-Skrivbordet är min arbetsplats och datorn mitt arbetsredskap, klart det blir mycket stillasittande om dagarna.

Det är väldigt lätt att bli bekväm bakom skrivbordet, med kaffekoppen nära till hands. Men idag vet vi att det just är av gammal vana vi blir stillasittande. Det behöver inte vara så. Här har kulturen och förutsättningarna på arbetsplatsen stor betydelse.

Man behöver inte eftersträva ett vuxendagis likt teknikjättarna i Silicon Valley – men det finns mycket att vinna på att utmana tanken över hur en kontorsarbetsplats behöver vara utformad.

Genom att skapa praktiska förutsättningar och stimulera en hälsofrämjande arbetskultur, kan du som arbetsgivare inspirera och motivera dina anställda till den rörelse som bidrar till att hålla dem friska. Vet du inte var du ska börja? Här kommer några tips.

  1. Underlätta motion genom pendling.

Det funkar inte för alla, men många kan – med rätt förutsättningar – byta ut bil och buss mot cykel och promenad-/löparskor.

Hur ser det ut på din arbetsplats, har anställda som väljer att pendla möjlighet att byta om och duscha? Finns det ett låsbart utrymme för säker cykelförvaring? Någonstans att hänga svettiga kläder?

  1. Möblera för rörelse.

De flesta arbetsplatser har ett fikarum med kaffeautomat. Normalt sett möblerat med bord och stolar. Tänk om det här utrymmet skulle möbleras med ett par ribbstolar, mattor på golvet, pilatesbollar, kanske en och annan vikt och några gummiband.

Hur skulle det förändra era fikaraster? Är ni inte redo att göra er av med det traditionella fikarummet kanske det finns ett ledigt kontor eller annat utrymme som kan omvandlas till ett rum som inspirerar till rörelse och motion?

  1. Promenadmöten.

Visst, det finns möten som lämpar sig bäst för traditionella arrangemang. Men möten av planerande, spånande och utvärderande karaktär kan faktiskt bli effektivare under en promenad än om de hålls sittande.

Det beror på att rörelse stimulerar hjärnans kreativitet, så här finns bara fördelar att hämta. Den stora utmaningen är att komma igång, och se att det är möjligt. Nästa gång ni planerar ett personalmöte, fundera över om det kan vara tillfället att introducera promenadmötet på er arbetsplats.
 

  1. Mobiltelefon = mobil telefon.

Tiden då ett telefonsamtal fjättrade oss till skrivbordet är sedan länge förbi. Ändå sitter eller står vi många gånger slentrianmässigt kvar även om samtalet inte kräver det. Här gäller samma sak som vid möten – är det möjligt att hålla samtalet gående? Prova!

  1. Dissa hissen.

Att välja trapporna istället för hissen är ett av de äldsta knepen i boken för att få till vardagsmotion. Ibland behövs inte mer än en tankeställare för att bryta vanan att ta hissen.

Kan det vara läge för en hjärtlig, ifrågasättande uppmaning utanför hissdörrarna?

  1. Skrivbordsövningar.

Inte ens alla timmar vid skrivbordet måste vara helt stillasittande.

Vi har tidigare tipsat om övningar dina anställda kan genomföra vid skrivbordet, som bryter stillasittandet. ”Bättre hälsa på jobbet – åtta övningar du kan göra vid skrivbordet”. Det här är något som företaget enkelt kan uppmuntra till genom påminnelser via mail, sms eller liknande.

  1. Lyssna på coachen.

Alla kompetenser kan inte samlas under ett tak. En timmas föreläsning med en inhyrd hälsoexpert ger både inspiration, motivation och nya samtalsämnen i fik…rörelserummet.

 

Hälsofrämjande arbete handlar mycket om att ersätta beteenden som gör oss sjuka med beteenden som håller oss friska.

Det tar ungefär två månader att skapa en ny vana, och det kan därför vara framgångsrikt att kick-starta förändringen med en tävling, utmaning eller annat som hjälper till att hålla motivationen uppe under tiden det tar för det nya beteendet att växa till en vana.

Störst chans till en hållbar förändring får ni om den enskilde konsulten förstår, ser och känner de positiva effekterna med motion och rörelse – alltså har ett tydligt ”varför” bakom förändringen.

Det är ytterligare en anledning till varför en liten insats från en extern expert ofta ger stor avkastning. Annars är det bara fantasin som sätter gränserna. Motion behöver inte vara en isolerad aktivitet i en redan fulltecknad kalender, utan kan med fördel integreras under dagen.

Vilka ytterligare sätt ser ni att främja rörelse, och med det de anställdas hälsa, på ert företag?

Lycka till!