Kontorsyoga: 5 enkla yogaställningar du kan göra på jobbet för att må bättre.

08 aug Kontorsyoga: 5 enkla yogaställningar du kan göra på jobbet för att må bättre.

Dina uppgifter

Välj lag

Det är många människor idag som associerar yoga med något komplicerat, men så är faktiskt inte fallet. Det finns absolut de positioner som är svårare än andra, men är man bara ute efter något smidigt att göra så finns det massvis att välja mellan.

När man jobbar så sitter man oftast sittandes vid samma ställe hela tiden, eller så står man på samma plats en längre tid. Detta är ingenting vår kropp trivs av att göra! Här  tipsar vi om fem olika yogaställningar som du kan utföra när du är på arbetet. När du gör dessa övningar,tänk på att ta djupa andetag och fokusera således mestadels på själva rörelsen och andetagen som du gör. Försök alltså tänka så lite som möjligt på andra saker förutom positionen och andetagen.

Sträck på dina handleder och fingrar

Du som arbetar vid ett skrivbord vet säkerligen hur snabbt spänningar kan byggas upp i dina muskler och senor, speciellt i händerna, fingrarna och i handlederna. Att få igång blodflödet vid dessa ställen uppskattar verkligen vår kropp. I den här yogapositionen så använder du inte hela din kropp, utan bara dina händer. Det är således bra att använda sig av dessa övningar när 2 timmar har passerat. Börja med att sträcka ut dina händer åt sidan eller över ditt huvud. Därefter rör du handlederna i cirklar 5 till 10 gånger, både in och ut från din handled. När du har cirkulerat dina handleder, sprid ut dina fingrar snabbt och stäng dina nävar. Repetera detta fem till tio gånger för att få bort spänningen. Tänk på att andas lugnt och sansat när du genomför övningarna, så att du verkligen fokuserar på din andning.

”Crescent Moon” positionen

Den här positionen kan du göra samtidigt som du sitter ned i din kontorsstol. När man sitter vid en dator, så tenderar sidan av kroppen att kollapsa, vilket bidrar till att man får ont i axel och nacke. En sittandes halvmåne position fixar detta, så att du kan sitta med en rak ryggrad, en tydligare huvudposition och ett skarpare fokus. Sitt som vanligt på stolen, lyft upp dina armar över huvudet och sträck ut fingrarna brett. Luta dig därefter åt höger samtidigt som du tar 2 till 3 djupa andetag. Upprepa därefter den vänstra sidan med 2 till 3 djupa andetag där också.

”Pigeon” positionen

Korsar du dina ben när du sitter, speciellt om du oftast har det ena benet framför det andra, så kan det skapa obalanser i höfterna och i nedre ryggraden. För att få tillbaka balansen så kan du utföra denna övning. När du sitter på din stol, låt dina båda fötter vara platta på golvet. Därefter korsar du ditt högra ben över ditt vänstra i en 90 graders vinkel, så att själva foten böjs utan att du lägger något tryck på knäet. Gör detsamma på andra sidan. Håll denna position mellan 5 till 10 andetag innan du byter sida.

”Chaturanga” positionen

Du kan faktiskt använda ditt skrivbord för att hjälpa till med dina yoga armhävningar! Använder du några av dessa rörelser under dagen så slappnar dina muskler i nacken av, samtidigt som du aktiverar dina armmuskler. Du behöver stå upp för att göra denna övning. Ställ dig axelbrett med dina händer vid ditt skrivbord, och ställ dig så att din torso är i en diagonal linje mot golvet. Fötterna ska vara ordentligt placerade och när du böjer armbågarna i en 90 graders vinkel så ska du andas in. Andas sedan ut när du trycker tillbaka bröstet upp till startpositionen. Upprepa denna övning 10 gånger.

”Upward Dog” positionen

Sist men absolut inte minst så öppnar den sista övningen upp dina axlar och ditt bröst. Ställ dig på samma sätt som ”Chaturanga” positionen. När du står med dina armar raka, sänk istället ned dina höfter mot skrivbordet och använd benens styrka för att inte sjunka ned i nedre delen av ryggen. Därefter sträcker du ut ditt bröst bor mot taketmellan dina axlar, samtidigt som du låter axelbladet glida bakom ryggen. Håll denna position mellan fem till tio andetag.

Nu märker du själv att det inte alls behöver vara svårt att utföra yoga! Vissa övningar som du genomför är faktiskt väldigt simpla, men ju oftare du gör dem desto mer och mer vig kommer du att bli. Ju mer vig du blir, desto lättare kommer övningen vara att utföra.

Övning ger färdighet, men yoga ger ändå otroliga framsteg även när man är nybörjare. Dessa, och många andra positioner, kan hjälpa dig att minska både stress och smärtor i muskler och leder, som kan uppstå när man sitter stilla för länge.